Je traint op de situatie dat je onverwacht een drenkeling uit het water moet redden. Meestal heb je dan geen zwemkleding aan, maar gewone kleding. Bij alle diploma’s zijn er daarom onderdelen waarin met kleding gezwommen wordt. Hiervoor gelden de volgende kledingeisen:
Voor alle diploma’s:
De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn. De kleding mag niet gescheurd zijn (ook niet vanuit de fabriek). Er mag geen blote huid door de stof te zien zijn.
- Badkleding
- T-shirt met lange mouwen (tot op de elleboog)
- Lange broek van dikke stof tot over de enkels. Bij voorkeur spijkerstof. Joggingbroeken en trainingsbroeken zijn niet toegestaan. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn ook niet toegestaan (dus ook geen zogeheten skinny jeans), de broek moet los op het lichaam vallen.
Voor de diploma’s Junior Redder
Bovengenoemde kleding + daarbij:
- Regen/windjack. Bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon.
- Dichte schoenen met harde zool. Dat betekent: geen duikschoenen, geen surfschoenen, geen sandalen en geen balletschoenen. Sportschoenen, plastic waterschoenen en stevige gympen (bijvoorbeeld All Stars) zijn dus wel toegestaan.
Brillen
Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie zijn toegestaan. Brillen om de ogen te beschermen tegen direct contact met het zwemwater, zoals chloorbrilletjes, duikbrillen, etc. zijn op geen enkel examenonderdeel toegestaan. Duikbrillen, waarbij klaren mogelijk is, zijn alleen toegestaan op basis van medische indicatie en een toegekend schriftelijk dispensatieverzoek en zijn geheel voor eigen risico. Een compleet overzicht vind je in de officiële documentatie van Reddingsbrigade Nederland. Bekijk deze op pagina 42 van dit document.